Jag gillar Spotify

Magnus Uggla satte i veckan fart på debatten om laglig fildelning, eller mer exakt den “streaming” via internet som Spotify står för när det gäller musik. Men jag tycker han har fel.
Lyssnar bland annat på Uggla den vägen, även om jag har hans CD-skivor. Så enkelt är det att söka och lyssna på en låt av en artist för att sedan byta till någon annan. Spotify är som radio, fast du väljer själv vilken musik som ska spelas. För oss kunder som är allätare av musik är Spotify en helt underbar tjänst. Och vi betalar för oss, antingen genom att lyssna på reklam emellanåt, eller betala en månadsavgift för att slippa.
Men hur är det då med betalningen till upphovsmän? Ja, redan är deras inkomster högre från Spotify än från andra digitala tjänster som Itunes — även om Spotify bara funnits i tio månader. Spotifys vd Daniel Ek säger:

– Vi är fortfarande ett väldigt ungt företag som arbetar med att utveckla en ny affärsmodell som redan fått intäkterna att öka rejält från månad till månad. På mindre än ett år har Spotify etablerat sig som en betydande intäktsdrivare för den svenska digitala musikmarknaden.

Journalisterna vinklar naturligtvis också allt som har med pengar att göra utifrån vänstertänkande. DN-Kultur har idag en artikel med rubriken Spotify gynnar storbolag. Men i själva verket är det tvärtom. Den som läser texten ser snart att orsaken till att storbolagen får mest beror ju på att kunderna lyssnar mest på storbolagens artister! Skulle det vara orättvist att de som har flest lyssnare också får mest utbetalt? Vilket mögligt kommunistiskt tänkande…
Dessutom är det så att okända musiker här tävlar på betydligt bättre villkor än i butiker och varuhus:

– I en skivbutik finns det kanske 1000 titlar och då får bara de största plats. Det blir de som står i rampljuset som tjänar pengar. Spotify medför en låg tröskel till musiklyssnande eftersom folk lyssnar på fler artister. Pengarna vi delar ut fördelas därför till fler artister jämfört med skivförsäljning, säger Mark Dennis.

Spotify ger därmed nya artister och upphovsmän chans att bli upptäckta. Det kan då slå mot etablerade artister som Magnus Uggla, som alltid finns i butikernas hyllor.
Min musikkonsumtion har faktiskt gått upp sedan jag börjat använda Spotify. Så otroligt lättillgänglig blir musiken. Jag hoppas verkligen att detta koncept får fortsätta att utvecklas. Det tar verkligen sin utgångspunkt hos oss kunder.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen