Höjdpunkter i Jan Björklunds sommartal

Idag höll utbildningsministern och folkpartiledaren sitt sommartal i Marstrand på västkusten. Det innehåller några citat som är värda att återge. Utrikespolitiska avsnittet är starkt. Om Iran säger han inte bara att det är en diktatur utan tillägger:

Med en kvinnosyn som närmast kan jämföras med de mörkaste stunderna i europeisk medeltid.

När det gäller de svenska trupperna i Afghanistan sa han:

Nu testas alla högtidsord om internationell solidaritet. Styrkorna är där på mandat av FN:s säkerhetsråd, med stöd från Afghanistans lagligt valda regering. Sverige deltar efter begäran från världssamfundet och efter beslut i Sveriges riksdag.

Just det. Ett tillbakadragande skulle vara motsatsen till det FN begär av Sverige. Det har på något sätt ”glömts bort” av kritikerna, som annars är de som alltid hävdar att Sverige ska göra det FN vill. Men tydligen inte när det gäller Afghanistan.
Björklund var tydlig om sin och regeringens inställning:

Till de unga svenska kvinnor och män som tar risker för egen del i Afghanistan, för att hjälpa människorna i ett av världens mest våldsutsatta och fattigaste länder, har jag ett viktigt budskap;
Ni har vårt helhjärtade stöd!

Till sist ska också en annan minnesvärd formulering nämnas, från inrikespolitiska delen:

Nu tänker jag säga något som i Sverige hittills har betraktats som kontroversiellt; Det är bättre att en 20-åring har en lärlingsanställning med låg lön, än att 20-åringen går arbetslös med socialbidrag.

Jag tycker det är utmärkt att partiledare håller sommartal och tar upp de frågor de tycker är viktigast just nu. Det blir en sorts temperaturmätare, både om vilka frågor som upplevs som viktiga och på stämningsläget.
Att Björklund är inriktad på att vinna valet nästa år kan man inte ta miste på. Jag gillar att Björklund vågar vara kontroversiell och säga vad han tycker. Det är precis det som de tre mindre partierna i Alliansen behöver göra, både för sin egen del och för att göra Alliansen som helhet mer intressant.
Näst på tur när det gäller sommartal står vänsterledaren Lars Ohly som talar i Gnesta 9 augusti och Mona Sahlin i Nacka den 15 augusti. Statsminister Fredrik Reinfeldt kör i Waxholm 22 augusti. Övriga partiledare ska inte hålla sommartal.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen