Putins centralstyre får rysk ekonomi på fall

Washington Post-kolumnisten David Ignatius skriver i A Russian Economy In Reverse Gear:

Det omoderna intrycket av ryska ekonomins “modernisering” bekräftades av premiärminister Vladimir Putins reaktion på statens akuta lånebehov. Förra månaden beordrade han statskontrollerade banker att låna ut 13 miljarder dollar — och sa att bankernas vd:ar inte får gå på semester förrän de har uppfyllt hans krav …
Den ryska strategin har varit “auktoritär modernisering”, menar Olga Kryshtanovskaya, chef för Institute of Applied Politics, i en rapport utgiven inför en konferens med det ryska institutet. “Det är som att vrida klockorna tillbaka”, skriver hon, när Putin förklarar att “modernisering kan starta bara när han har har all kontroll” …
Förra veckans toppmöte med president Obama, var budskapet från Rysslands ledare att de bör ses som stora globala spelare. Men innan de fixat sin ekonomi, kommer det att bli ett tomt krav. Siffrorna visar att dagens Ryssland snarare än en växande maktspelare, är en i förfall.

Ja, till skillnad från Deng Xiaopings Kina har ryska politiker aldrig lärt sig lägga band på sin klåfingrighet när det gäller ekonomin och företagen. Men tyvärr är det kanske bara genom en ny kris för Ryssland som man åter kan slå in på en frihetligare väg, för såväl ekonomi, politik som rättsstat.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen