Pengars värde – och friheten

Göteborgs-Posten tar i ledare upp ett perspektiv som alltför sällan poängteras, Lär unga pengars värde:

Om den “egna stilen” innefattar jeans för 2 000-3 000 kronor borde ungdomarna få arbeta in hela, eller i alla fall delar av, den summan själv … Hur många 14-åringar tänker på att deras dyra jacka är resultatet av många timmar på jobbet för mamma eller pappa?

Själv fick jag betala en del av studiebidrag och lön från sommarjobb till familjens hushållskassa. Maten är inte gratis, fick jag tidigt lära mig. Det kändes naturligtvis orättvist när man såg hur pengarna gick i andra riktningen hos klasskamraterna.
Men denna hårda uppfostran har lärt mig pengars värde. Nu kan jag fatta betydligt klokare beslut om hur jag använder mina inkomster, än om jag tagit pengar för givna. Och jag kan klara mig på en mycket låg inkomst om så krävs. Jag har inte fastnat i en konsumtionskarusell som kräver att jag drar in allt högre lön varje år.
Jag är inte pengars slav, utan fri. Om än inte när det gäller materiella ting, så i tankens och tidens dimensioner.
Ja, jag hade inte kunnat ägna flera oavlönade timmar varje dag åt att blogga, om jag inte lärt mig använda pengar klokt.
Så även om ledaren i G-P låter lite magistermässig, så är budskapet otroligt viktigt och en enorm källa till själslig frihet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen