Iransk forskare: Vänstern har fel om Iran

Nima Dervish tar i sin blogg upp en artikel av iranske forskaren Hamid Dabashi i egyptiska tidningen Al-Ahram, med rubriken Left is wrong on Iran. Dabashi är själv vänster, men gillar inte det sätt som vänstern i väst och i arabvärlden ser på de folkliga protesterna mot regimen i Iran:

Vänstern har verkligen anledning att vara orolig. Men att ha principiella synpunkter på geopolitisk grund är en sak, att vara blind och döv inför en massiv social rörelse är något helt annat, som när man är okänslig inför det omfattande humbug som demagoger likt Ahmadinejad ägnar sig åt …
Mitt fokus ligger här inte på den bakvända hållning som vänstern i USA eller Europa intar när man ställer sig på Ahmadinejads sida och är motståndare till de miljontals iranier som vågar utmana den iranska republikens drakoniska säkerhetsapparat. De är förlorade, och ärligt talat: vem bryr sig om vad de tycker?
Det som däremot bekymrar mig är att intellektuella araber som Asad AbuKhalil går ut med sina beskrivningar av denna rörelse — och torgför snurriga budskap präglade av fanatism som envist håller fast vid en fientlig ignorans … Vilket fruktansvärt tillstånd att befinna sig i!
AbuKhalil har så totalt tappat hoppet om oss — oss araber, iranier, muslimer, asiater, afrikaner, latinamerikaner — att det inte ens faller honom in att USA och Israel kanske inte har någonting att göra med utvecklingen, när vi tar våra egna röster på allvar. Han omhuldar sin egen opposition mot USA och Israel. Men han har ett så djupt kolonialt präglat tänkande att han inte sätter någon tillit till oss, till vår vilja att bekämpa såväl imperialistisk intervention som inhemskt tyranni, på samma gång. Han tror att om vi gör det senare, då måste amerikaner och saudier ligga bakom.

Ja, vänstern kan inte tolka motiv i politiska skeenden eftersom man är så präglad av konspirationsteorier. Därför går likt yra höns tyranniernas ärenden, om man nu inte stöder förtrycket rakt upp och ner (som på Kuba).
Ett genomgående tema i den här bloggen är att jag anser att människor överallt ska vara fria att bestämma över sina egna liv, kunna lita på att en rättsstat garanterar alla människors lika rätt och att medborgare — bara medborgare — kan legitimera ledare i en stat via allmänna val.
Det är universella värderingar som inte bara omfattar europeéer och amerikaner, utan i lika hög grad människor i Mellanöstern, Afrika och Asien.
Vänstern vägrar ta in denna sanning. De ser frihet som en västvärldens konspiration mot andra kulturer. Därför ställer sig vänstern gång på gång på diktaturernas sida. Vänstern stödde förut Mao och Pol Pot. Nu stöder man Ahmadinejad, talibaner och allehanda fundamentalister.
Nyttiga idioter, sa Lenin om kapitalister som gärna sålde repen som de sedan hängdes i. Idag är det vänstern som är nyttiga idioter i sitt snurriga stöd till världens värsta skurkar.
Se mer om hur de iranska protesterna mot regimen fortsätter: Global Irandemonstration samlade tusentals.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen