Anders Borg: jag slutar 2014

Sveriges finansminister Anders Borg väcker internationell uppmärksamhet. Än mer nu när han är EU:s ledande finansminister. AFP/EUbusiness har gjort ett porträtt av honom, Sweden’s Anders Borg: pony-tailed political mastermind. Där säger han något jag inte hört förut:

Sverige har faktiskt gjort fiskal disciplin till ett huvudtema för landets EU-ordförandeskap vilket ger Borg det perfekta tillfället att inta en ledande roll … Som en som läser mängder och jagar nya uppgifter beskriver han sin tjänstgörng i regeringen som ”värnplikt” — han har aldrig blivit vald. Borg säger att han inte kommer att göra mer än två mandatperioder som finansminister.

Det kan han faktiskt komma att få ompröva. Om Alliansen vinner nästa års val och man framgångsrikt tar oss ur lågkonjunkturen, kan han inför valet 2014 vara en lika tung och självklar institution i svensk politik som Gunnar Sträng en gång var. Att sluta då, kommer inte att bli lätt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen