Uppfinnaren Gustaf Daléns optimism

I veckan fick jag en ovanlig nål av Edward Blom vid Centrum för Näringslivshistoria (men kanske mest känd för TV8-programmet Mellan skål och vägg). Nålen är designad av Gustaf Dalén, en av Sveriges främsta uppfinnare och entreprenörer. Han fick Nobels fysikpris 1912 för att ha utvecklat driftsäkra fyrar för sjöfarten och han gjorde AGA till ett världsledande företag.
På hemsidan skriver man om nålen, som tryckts upp i ny upplaga, Var optimist!

Gustaf Dalén var en obotlig optimist som kunde möta många motgångar. 1912 förlorade han synen vid en explosionsolycka. Men han kom tillbaka. I början av 20-talet drabbades han och AGA av stora ekonomiska problem och Dalén förlorade sin förmögenhet. Men de kom åter på fötter. På 30-talet drabbades AGA åter av stora problem. Detta var i Kreuger-kraschens spår, då många svenskar greps av panik.
Dalén gick då till företaget Sporrong och beställde ett antal nålar med texten “VAR OPTIMIST”. Så fort han mötte någon klagande olycksprofet, tog han fram en nål och fäste på dennes rockslag.

Det är denna offensiva, nyfikna och nyskapande anda som gjorde Sverige rikt. Visst är det dags att återuppliva den!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen