Socialdemokraternas fall i storstan

När Folkbladets ledarartikel idag analyserar EU-valet skriver man om Socialdemokraternas stora förluster i storstäderna:

S tycks [inte] gilla storstadens livsstil. I vart fall inte de livsstilar som upprätthålls av städernas yngre och medelålders hårt arbetande medelklass. Socialdemokraternas agitation för hyresrätter kan lätt upplevas som klander mot bostadsrättsinnehavare. Möjligheten att välja skolor, förskolor och sjukvård beskrivs ofta som något negativt. Den som köper hushållsnära tjänster jämställs med personer som önskar pigsamhällets klassklyftor åter.

Dessa konfrontationspunkter kan säkert S lära sig att undvika, men det som blir svårare att rätta till är att de som arbetar hårt vill behålla lönen för mödan. Att driva krav på höjda skatter på arbete för alla är inget som den arbetande delen av svenska folket uppskattar.
Så här ser valresultatet ur i Stockholms län (valnatten):
M ……….. 24,9 procent
FP ……… 18,2 procent
S ………… 16,7 procent (-3,1)
Stockholms stad: 
M ……….. 23,4 procent
FP ……… 17,5 procent
MP …….. 16,7 procent
S ………… 15,1 procent (-4,1)
Skåne, regionen:
M ……….. 22,9 procent
S …………. 22,4 procent (-3,6)
Göteborg stad:
S …………. 20,6 procent  (-0,3)
M ……….. 19,8 procent
Hur S ska ta sig in i tillväxtområdena igen blir en intressant fråga att följa.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen