Skräll i personvalet?

Enligt vallaget upphävs partiernas turordning på valsedlarna för de kandidater som får kryss av mer än fem procent av partiets väljare. Då är det den som får flest personröster som tar mandat.
När drygt 5 procent av personrösterna räknats ser det ut som att Alf Svensson (KD) ska kryssa sig förbi Kristdemokraternas förstanamn Ella Bolin: Svensson har kryssats av 35 procent av KD-väljarna, medan Bolin har fått kryss av 18 procent. Om denna trend håller i sig, vilket verkar troligt, går Svensson om Bolin och får resa till Bryssel.
Hos Moderaterna ser det ut som att Anna Maria Corazza Bildt kryssar sig upp till plats 2. Det skulle betyda att hon puttar ut europaparlamentarikern Anna Ibrisagic från Luleå eller sjuksköterskan Susanna Haby från Göteborg, som annars skulle tagit Moderaternas fjärde och sista mandat.
I förra valet förlorade Olle Schmidt (FP) sin plats sedan Maria Carlshamre kryssat sig förbi. I detta val ser han ut att också halka ner en placering, men eftersom Folkpartiet fick tre mandat räddas han denna gång kvar.
I övrigt ser partiernas listor ut att hålla.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen