Obama skippar det humanitära i utrikespolitiken

Svenske professorn Anders Stephanson, verksam vid Columbia-universitetet som historiker, håll ett märkligt föredrag med hegeliansk utblick på amerikansk utrikespolitik här i Avesta där Engelsbergsseminariet äger rum (arrangör är Ax:son Johnson-stiftelsen).
Han menade att Barack Obama inte kommer att skapa någon egen doktrin som president, utan vara ytterst pragmatisk och hantera varje ärende utifrån praktiska omständigheter. Men en sak står klar, menar Stephanson, Obama kommer att bryta med George W Bush och de ambitionerna om att sprida frihet och mänskliga rättigheter i världen. Obama har en relativistisk utgångspunkt, där demokrati och frihet inte har någon särställning.
Stephanson beskriver sig själv som Marxist, och det förklarar väl varför man inte tycker individuell frihet inte är något att bekymra sig över.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen