Beinart: Obama försvagar väst, stärker Iran och talibaner

En av de amerikanska utrikespolitiska debattörer som flera gånger nämnt här i bloggen (se listan nedan) är Peter Beinart. Han talar nu på Engelsbergsseminariet och menar att Obama kommer att bli tillskriven en doktrin, för det är journalister som skapar dem åt presidenter som ofta tar avstånd från sådana teorier om doktriner. För Obama kommer den att formas av hur han hanterar de internationella kriser han som president inte förutsett men kommer att tvingas ta itu med.
Beinart menar att Obamas ambitioner att komma överens med talibanerna i Afghanistan/Pakistan och Irans regim ovillkorligen kommer att betyda att USA måste dra sig ur Afghanistan och tillåta Iran att skaffa sig kärnvapen.
Obama är i detta fall en svag president. “Det hade varit bättre om John McCain blivit president i detta avseende”, säger Beinart, verksam som senior redaktör på center-vänstertidningen New Republic. McCain hade haft bättre utgångspunkt att nå fram med budskap till de fundamentalistiska aktörerna. Obama måste sälja ut betydligt mer av västvärldens ambitioner för att nå uppgörelser med dessa.
Ja, några sanningens ord. Frågan är hur långt Obama kommer att gå i att sälja ut väst innan opinionen i USA börjar reagera.
Några tidigare blogginlägg om Beinart: USA-vänstern vill nå global ’stabilitet’, blundar för förtryck, Amerikanska vänsterns alternativ till Bush-doktrinen och Kan vänsterns internationalism räddas?, En vänsterns hökVänstern och terrorismen och No Moore Thank You.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen