Låt oss tänka själva!

Tillsammans med andra fristående debattörer, som författaren Marcus Birro, deltar jag från och med nu med inlägg i kolumnen ”Bloggat” hos Världen idag. Min första kolumn berör varför jag skriver i en tidning som står för något som idag är så kontroversiellt som kristendom: Låt oss tänka själva!

Ta debatten om abort. Att det är en viktig och filosofiskt central fråga om livet självt kan ingen förneka. En aspekt, kvinnans beslutanderätt över sin egen kropp, har helt fått dominera. Men det finns ju också andra, som barnets rätt till liv.
Nu när jag skriver detta, sprider sig en orolig känsla inom mig. Vågar jag skriva det här? Så djup har moralpaniken blivit att man tenderar att idka självcensur. Men min aldrig sinande nyfikenhet driver mig att söka svaren och då krävs debatt.

Jag är sökande i frågor om tro. Det finns också många frågor som är svåra, som abort. Men jag vänder mig starkt emot dem som hävdar att diskussion är överflödig, att frågan är avgjord och under inga omständigheter får debatteras.
På samma sätt som jag är emot censur av våldsamma dataspel är jag emot att tysta ner debatt om abort. Här har jag ofta svårt att förstå en del liberaler, som plötsligt blir lika totalitära som en del vänsteraktivister i motstånd mot öppen debatt. Därför kommer jag att i mina kolumner i Världen idag ta upp olika värderingsfrågor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen