Kina och Ryssland kraftsamlar mot USA

Svenska Dagbladet skriver om hur Kina och Ryssland stärker sitt samarbete och ska bara i år ha 25 gemensamma militärövningar. Syftet är att bli en global motvikt till USA, som allehanda regimer kan luta sig emot för att slippa krav på mänskliga rättigheter och demokrati, Kraftsamling mot USA:

Det ökade rysk-kinesiska samarbetet bekräftades när SCO (Shanghai Cooperation Organization) i går avslutade sitt tvådagarsmöte i Jekaterinburg, på den östra sidan av Uralbergen … Till årets möte skyndade Irans ledare Mahmoud Ahmadinejad, trots oron i landet …
I takt med att Rysslands relation med Nato blivit allt kyligare har samarbetet med Kina förbättrats och är i dag bättre än på flera decennier. SCO har redan växt till en maktfaktor i den internationella storpolitiken och om Indien, Pakistan, Afghanistan och Iran officiellt knyts till organisationen kommer dess betydelse att bli än större.

Man kan också lägga till att Kina håller på att “köpa” Afrika genom att ställa sig på de antidemokratiska krafternas sida och därmed sabotera västvärldens ambitioner under flera årtionden att demokratisera denna kontinent som mer lider av svagt politiskt ledarskap än av torka och naturkatastrofer.
Så frågan är: vilken sida står Europa på? Vilken sida vill vi ge vårt stöd? Auktoritära Kina och Ryssland eller demokratiska Amerika?
Någon gång måste ju Europa inse att man är en del av världen. Hur man än agerar, eller inte agerar, stöder man den ena eller andra kraften i internationell politik. Vi kan inte stå vid sidan av. Europa borde tala ur skägget.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen