Jan Björklunds fullträff i Almedalen

Det är inte varje dag en borgerlig partiledare lägger fram ett förslag som får beröm av såväl Svenskt Näringsliv som LO-facket, men det är vad Jan Björklund (FP) gjorde igår. DN rapporterar i FP vill ha lärlingsanställningar:

Folkpartiledaren Jan Björklund vill minska ungdomsarbetslösheten genom att införa lärlingsanställningar med lägre lön i företagen. LO:s Irene Wennemo är positiv till förslaget …
Den här formen av lärlingsanställningar ska kunna sträcka sig upp till 21 års ålder. Det blir en form av visstidsanställning eftersom det inte automatiskt övergår i en fast anställning efter utbildningstiden. Lärlingarna ska också ha lägre lön under utbildningsperioden.

Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv säger till TT, FP-förslag får beröm:

– Det är en åtgärd som pekar i rätt riktning. Utan att ha sett detaljerna så tycker jag spontant att det är ett positivt förslag, säger vice vd Christer Ågren till TT.

Också ledarsidorna ger Jan Björklund beröm. Göteborgs-Posten skriver i Lärlingsplatser bra idé:

Det finns några tydliga förklaringar till att problemen med ungdomsarbetslösheten vuxit i Sverige … Att anställa en ung person innebär ofta ett betydande risktagande för en arbetsgivare … Ytterligare ett problem är de höga ingångslönerna för unga i Sverige …
Folkpartiet föreslog i går på sin dag i Almedalen införandet av så kallade lärlingsanställningar i Sverige … Det är riktigt bra idé, som i går också fick delvis stöd av LO, med det bestämda förbehållet att villkoren bör göras upp av arbetsmarknens parter.

Helsingborgs Dagblad i Ett utspel att ta på allvar:

Allianskamraterna kommer säkert att stötta Jan Björklunds förslag. För delar av oppositionen blir det förstås mer svårsmält. Men den höga ungdomsarbetslösheten är inget nytt fenomen. Den fanns även under den förra regeringen. Nu måste nya vägar prövas.

Svenska Dagbladet instämmer i FP-idén, men tycker inte den räcker, De unga är de första som får gå:

FP tog några bra steg igår. Men man kom inte ända fram till Las, och dit måste man om man vill göra skillnad.

Dala-Demokraten (oberoende S) är däremot kritisk, Lyssna inte på folkpartiet:

Självklart finns det fördelar med lärlingsutbildningar, som redan finns inom bygg och måleri, eftersom en person inte lär sig ett hantverk på ett par år … Men att folkpartiet säger att lönerna ska sänkas är helt fel.

Jag instämmer i SVD:s kommentar, det här är ett bra initiativ. Det skapar ökad flexibilitet på arbetsmarknaden, detta som det är sådan enorm brist på idag. Lärlingsanställning borde dock bara vara första steget för att lätta upp de rigida reglerna och förbuden på arbetsmarknaden. Iallafall om vi menar allvar med att vi vill ha fler unga i jobb. Men att få både LO-facket och arbetsgivarna med på liberalisering i arbetsrätten är ingen dålig prestation.
Lyssna på Björklunds tal hos Sveriges Radio här. Läs talet hos Folkpartiet här.
DN gör grundlig retorisk analys av Björklunds tal och ger honom 7,5 på 10-gradig skala: Ideologisk Jan Björklund lyfte det liberala.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen