Engelsbergsseminariet: Tema Amerika

Årets Engelsbergsseminarium i Avesta har rubriken ”On the Idea of America”. Vi har avverkat fem framstående amerikanska, brittiska och franska professorer denna eftermiddag som givit oss en historisk bakgrund.
Historieprofessorn vid Oxford, Pulitzer Prize-vinnaren Daniel Walker Howe, hade en intressant genomgång om hur Amerika vävde samman upplysningen och kristendomen.
När exempelvis Samuel Morse 1844 skickade det första meddelandet med telegraf, denna uppfinning som var början på informationsrevolutionen, skrev han ”What Hath God Wrought”.
Jag tolkar det som att USA blev så framstående i forskning och utveckling eftersom folk allmänt såg uppfinningar och revolutionerande nyheter som något positivt eftersom de var givna av Gud.
Den vanliga reaktionen är ju annars ofta mycket negativ på nymodigheter som vänder vardagen upp och ner för samhället. Människor är rädda och motvilliga för det okända. Men eftersom utvecklingen vävdes samman med den kristna tron och att Gud hade en hand med i skapandet, gav det förtröstan om att utvecklingen inte var av ondo.
Så har jag aldrig sett det förut. Verkligen något att fundera vidare på.
Det var också intressant att höra historieprofessorn och författaren Kathleen Burk beskriva hur britterna har sett på Amerika och amerikaner under de århundraden som gått sedan 1776 då amerikanerna var oförskämda nog att slåss för sin självständighet från det brittiska imperiet.
Länge var uppfattningen mycket antiamerikansk eftersom medel- och överklassen såg den amerikanska demokratin som vulgär och ett farligt hot om pöbelvälde. Föraktet för hur jämlikt amerikaner agerade var monumentalt i de böcker och brev som skrevs av britter på besök på andra sidan Atlanten.
Men i takt med det brittiska imperiets tillbakagång blev man allt mer beroende av allierade, och vad var amerikanerna, om inte ett engelsktalande folk om än på andra sidan ett hav.
Dessa föredrag visar att Amerika som vän och som avskydd spottkopp växlat konstant i Europa genom historien.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen