Företagaren Ingvar Kamprad, 83, startade årets säsong av radions sommarpratare. Det var en fröjd att höra en riktig människa, “en bonnapojk från Småland” med båda fötterna på jorden, men som samtidigt är en obotlig optimist.
Han talade om sina fiaskon, om hur han i unga år förlorade allt, blev bannlyst av möbelbranschen och hur han i Ryssland blivit lurad på miljardbelopp. Men genom att “göra möjligheter av problemen” har han sett framåt och gjort nya affärer. Med denna filosofi har han gjort IKEA till ett företag med 130.000 anställda i 24 länder.
Kamprad berättar att han inte jagat de som kopierat IKEA:s modeller, “det ger bara magsår”. Hans lärdom: “det är mycket bättre att istället hitta på något som är ännu bättre än det vi redan hade”.
Så talar en sann entreprenör.
Det socialister inte begriper är att ett samhälles välstånd beror på att människor som Kamprad är fria att utveckla, testa och ta risker med sina idéer. Fungerar innovationerna måste de få behålla kontrollen över sina företag, men de måste också kunna misslyckas och vara fria att komma igen.
Det är denna oberäkneliga flexibilitet som är hemligheten bakom marknadsekonomins enorma framgångar de senaste 150 åren. En flexibilitet som socialister hatar. De vill i planekonomi besluta allt i förväg. Men kollektiv skapar inget nytt, ingen utveckling. Bara kontroll, bestraffning och locket på för utveckling.
Ingvar Kamprad sa också ett sanningens ord om ansvar. Man kan inte peka på ett gäng och säga att “ni är ansvariga”. Bara EN person kan bestämma. En duktig arbetsledare tar tillvara teamets arbete, men bara en person kan vara ansvarig.
Tänk om politik och offentlig byråkrati kunde lära lite av Kamprad! Jag är så trött på dessa grupparbeten och samarbeten där “alla” — och därför realiteten ingen — är ansvarig.
Om du inte lyssnat på Kamprads sommarprogram, gör det! Klicka på länken ovan.
(Andra intressanta bloggar om företagande, entreprenörskap, företagandets villkor, Ingvar Kamprad, politik, skatter, ekonomi, tillväxt, SR, IKEA)