Wolfgang Hansson: krama Iran för kidnappningar

Hur korkade får vi västerlänningar bli? I Aftonbladet (ej online än) skriver Wolfgang Hansson att Iran visat sin enorma generositet och fredsiver genom att meddela att man tänker släppa den amerikanske journalisten Roxana Saberi:

I så fall en klar indikation att Iran vill ta Barack Obamas utsträckta hand.

Men snälla nån. Saberi hade verkat i sex år i Iran, och det var först sedan Barack Obama vann presidentvalet som hon fängslades och dömdes för spioneri.
Att bara några månader efter domen släppa henne, bevisar ju inget annat än att hela rättegången var en charad, en Stalin-inspirerad skenrättegång.
Hansson är medveten om att syftet med gripandet kan vara att Iran ville använda hennes frigivning för att förstärka Irans kort. Ändå skriver han:

Frigivningen vore en viktig pusselbit i försöken att gräva ner stridsyxan mellan Iran och USA.

Så västvärlden ska falla på knä inför en totalitär regim som släpper oskyldigt dömda, ja, kidnappade journalister?
Om detta är så långt som Iran behöver sträcka sig i ”eftergifter” till väst, då kommer vi inte att ha mycket av västvärldens värderingar kvar när Obamas presidenttid är över.
Det här är ju ren idioti. Iran har ju förnedrat Obama genom att gripa Saberi. Iran har visat att man inte har samma respekt för honom som man hade för Bush. Mot honom hade en sådan charad inte fungerat. Men Iran utgår ifrån att Obama är en mycket svagare president än Bush, att man kan ”leka” med honom. Jabba lite och håna honom. Och som tack för att han blivit spottad i ansiktet kommer Obama att buga vördnadsfullt och prisa Irans fredsiver.
När ska västvärldens journalister förstå att vår civilisations moral och handlingsmönster inte gäller i Mellanöstern?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen