Slopa spärrarna i valsystemet

Socialdemokratiske bloggaren Erik Laakso skriver intressant med tanke på att flera partier ligger nära 4-procentspärren, Ta bort valspärrarna:

I dagens opinionsmätning går det att se att fyra partier hamnar under spärren på 4% och ytterligare 2 partier ligger farligt nära. Säg att samtliga dessa sex partier hamnar under valspärren, då innebär det att omkring 18% av de röstandes avlagda röster inte får något inflytande på den förda politiken. Nästan 1 miljon röstande invånares åsikter hamnar utanför proportionaliteten. Tycker vi verkligen det är rimligt? Tycker vi verkligen det är demokrati? Jag tycker generellt att valspärren på 4% kan tas bort helt, fler småpartier i riksdagen kan vitalisera debatten men framförallt kan vi på allvar tala om en demokratisering.

Instämmer. I Europavalet står ju ingen regeringsmakt på spel, vilket gör spärren helt meningslös. Men även spärren i riksdagsvalet kan tas bort, om man samtidigt tar bort utjämningsmandaten. Då får fler småpartier representation i riksdagen. Och detta utan att försvåra regeringsbildningen. Partier mellan 2 och 6 procent får nämligen tillsammans färre mandat än idag om utjämningsmandaten försvinner.
Dessutom borde spärren för personvalet tas bort. Den innebär en kandidat måste fått kryss av 5 procent av väljarna som lagt valsedeln i valurnan (i riksdagsvalet 8 procent). Om ett parti får 300.000 röster i EU-valet betyder det att kryssen bara får betydelse om en kandidat fått 15.000 kryss. Denna spärr är till för att undergräva effekten av personval och stärka den rangordning som partiet satt upp.
Slopade spärrar ger mer demokrati.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , )

Rulla till toppen