Så röstar partierna i Bryssel – egentligen

Bloggaren Johan Ingerö har funnit ett intressant faktasajten KohoVolit som ställt samman hur alla ledamöter i Europaparlamentet röstat under de gångna fem åren. Där avslöjas att de svenska politikerna ofta säger en sak här hemma, men sedan röstar helt annorlunda i Bryssel. Han summerar i Mitt parti i sommarens val heter… :

  • Socialdemokraterna röstar oftare för överstatlighet än något annat svenskt parti.
  • Junilistan håller förvisso löftet om att bekämpa överstatligheten och försvara det nationella självbestämmandet. Men [de] ligger en bra bit till vänster om socialdemokraterna.
  • Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledamöter … röstar för överstatlighet i större utsträckning än Moderaterna, faktiskt lika mycket som Centern och Folkpartiet.
  • Centern, som säger sig vilja göra EU ”smalare men vassare” och Folkpartiet, som vill att ”EU ska göra hälften så mycket dubbelt så bra”, bluffar.
  • Bortsett från Lars Wohlin, som inte kandiderar till omval, är det bara de moderata ledamöterna som både röstar för marknadsekonomi och begränsad EU-makt.

Så här placerar sig de svenska ledamöterna, enligt KohoVolit/VoteMatch, utefter två parametrar: den lodräta handlar om mer eller mindre överstatlighet. Den vågräta handlar om mer eller mindre marknadsekonomi och individuell frihet. Denna höger-vänsterskala är annorlunda än den vi är vana vid, eftersom extrema politiker som franske Jean-Marie Le Pen hamnar i mitten, på samma position som socialdemokrater, fast längre ner eftersom de inte röstar för lika mycket överstatlighet. Skalan är dock fullt legitim, och stämmer med Anders Edwardssons kritik av 1900-talets höger-vänsterskala.

Vad säger då denna bild? Jo, att det är synd att Lars Wohlin slutar. Jag befinner mig i denna ruta: mindre av överstatlighet och mer marknadsekonomi. Men här finns inte de etablerade partierna.
Jag tror många i valmanskåren blir förvånade att se hur starka förespråkare för ökad makt till Bryssel som Socialdemokraterna faktiskt är. Också FP, C, V och MP kramar Bryssel betydligt mer än de vill erkänna på hemmaplan. Junilistan är mer vänster än man vill erkänna. Bäst kommer Moderaterna ut. Deras budskap på hemmaplan stämmer med hur de röstar i Bryssel.
Om väljarna visste detta skulle många S-, MP och V-väljare rösta på Junilistan. FP och C skulle tappa till M.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen