DN, Ahmed Rami och yttrandefriheten

Jag blir förvånad över att Dagens Nyheters ledarsida går till hårt angrepp på Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping för att man bjudit in den dömde antisemiten Ahmed Rami, Håll rasismen kort.
Medarbetare i Dagens Nyheter får på uppslag efter uppslag propagera för Hizbollah och andra mördarband. Samtidigt har DN kritiserat satirtecknare för att driva med profeten Muhammed.
Detta till skillnad från Utrikespolitiska studentföreningen som bjudit in exempelvis Lars Vilks, känd för satirteckningar med profeten som rondellhund. Att föreningen också ger Ahmed Rami möjlighet att tala ligger inom ramen för den yttrandefrihet som ska gälla i Sverige. Att Rami, till skillnad från DN:s Andreas Malm, är dömd för sin antisemitism är i detta sammanhang ingen avgörande skillnad. Rami har avtjänat sitt straff och kan knappast utsättas för livstids censur. Om han däremot begår nya brott, ska han åter ställas inför rätta.
Varför går Dagens Nyheter så hårt ut mot en studentförening, när man själv i betydligt högre grad gått antisemitiska åsikters ärenden? Förmodligen är det ett sätt att dölja sina egna brister. En vettigare måltavla för ledarredaktionen borde vara den egna tidningens kulturredaktion som släpper fram Hizbollah- och Iran-sympatisörer som Andreas Malm och Muhammed Omar. Men det skulle väl se illa ut.
Istället anlägger DN samma hycklande resonemang som Justitiekanslern Göran Lambertz, som friar budskap att mörda judar om det sker inom ramen för diskussion om Mellanösternkonflikten. Det är alltså okej för Andreas Malm att jubla när Hizbollah mördar judar, men förkastligt när Ahmed Rami hetsar mot judar i Sverige.
Den här är naturligtvis ett sjukligt hårklyveri i argumenteringen. 
Och eftersom Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping visat en betydligt större bredd på föredragshållare än DN Kultur, så ska ingen skugga falla på dem.
De som begår brott ska ställas inför skranket. Men yttrandefriheten ska inte inskränkas i förväg, särskilt inte om arrangören tydligt demonstrerar att man låter alla sidor komma till tals på lika villkor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen