Rysk uppgörelse om gasledningen South Stream

Ryssland vill kunna leda gas till västra Europa, utan att passera östra Europa. Detta för att kunna öka maktmedlen mot forna sovjetrepubliker genom att stänga av gas till östra Europa utan att stoppa flödet till västra. Ett gasledningsprojekt med sådant syfte är North Stream genom Östersjön, ett annat är South Stream.
Deutsche Welle rapporterar idag att avtal nu tecknats om South Stream, European countries sign gas pipeline deals with Russia:

Ryska naturgasjätten Gazprom har tecknat avtal med energiföretag från fyra europeiska länder, vilket banar vägen för en ny pipeline som sidsteppar Ukraina och oroar Bryssel.
Ryska gasmonopolet Gazprom har nått uppgörelse med italienska, bulgariska, grekiska och serbiska energibolag för att påskynda South Stream och fördubbla kapaciteten. Det Kreml-stödda projektet avser att leverera rysk naturgas till Europa, men EU är inte säker på att man är intresserad.

En fjärdedel av Europas gaskonsumtion kommer från Ryssland. Därför är EU mer intresserad av Nabucco pipeline, som skulle förse Europa gas från Centralasien och minska beroendet av Ryssland, skriver Deutsche Welle. Ryska röster menar dock att det projektet är mer politiskt än ekonomiskt realistiskt.
Det känns dock bra att det finns invändningar och misstänksamhet gentemot Rysslands avsikter i Bryssel — även om förre tyske förbundskanslern, socialdemokraten Gerhard Schröder, fungerar som ansiktet utåt för ryssarna.
Se mer i bloggen: Rysk gas bör gå landvägen inte i Östersjön, Dokumentärfilmsfestivalen avslöjar Putin-systemet, Estlands president om Ryssland, gas och Microsoft, Rysk gasledning i Östersjön är en Trojansk häst. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen