Opinionsmätningarna slår vilt i Europavalet

En match i matchen detta Europaval är vilket opinionsinstitut som träffar minst fel jämfört med facit — valresultatet. Eftersom valdeltagandet är så lågt gäller det inte bara att bedöma vilket parti den tillfrågade väljaren stöder, utan om denne väljare verkligen avlägger sin röst på valdagen. När valdeltagandet är under 50 procent blir ju den tillfrågade väljare som faktiskt röstar dubbelt värd, medan den som stannar hemma är inget värd.
Och det skiftar kraftigt mellan Synovate och Sifo, som kom idag.
I Synovates mätning skulle Alliansen fått 10 mandat, De rödgröna 7 mandat och Piratpartiet 1 mandat. Av Junilistans tre mandat skulle därmed två gått till M och ett till Piratpartiet. V skulle tappa ett mandat (Sverige som hade 19 får bara 18 mandat 2009).
I Sifo får De rödgröna 10 mandat och Alliansen 8 mandat. S och M skulle vinna vardera två nya. MP skulle vinna ett andra mandat. V,  FP och KD skulle tappa vardera ett och Junilistan tre.
Men med mycket små ändringar i valresultat förändras mandatfördelningen. Om KD får 0,06 procent fler väljare än i dagens Sifo, får de behålla sitt mandat. Om MP backar 0,55 procent från Sifo-resultatet och FP går fram lika mycket, tar FP sitt andra mandat och MP förlorar det.
Om däremot Piratpartiet klarar fyraprocentspärren tar detta parti MP:s andra mandat (utifrån Sifo-mätningen). Om också Junilistan skulle klara spärren tar man mandat från S.
Skulle ytterligare ett parti, som Sverigedemokraterna, hanka sig över spärren, kan det som är minst ändå bli utan mandat. Med 10 partier över spärren räcker inte 18 mandat till alla, annat än under förutsättning att S får under 31 procent av avgivna röster. Det är iochför sig mer troligt än att 10 partier klarar spärren…
Som framgår av valresultatet 2004, gjorde både S och M mycket dåliga resultat den gången: S bara 24,7 procent och M blygsamma 18,2 procent. 2004 var småpartiernas valår. Det vore sensation om inte S och M vann nya mandat den här gången.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen