Omval av tysk president stärker de borgerliga

Kristdemokraten Horst Köhler blev omvald som Tysklands president för en ny femårsperiod i lördags. Va, visste du inte det?
Nej, det är inte så märkligt. Tyskland har en maktlös president som utses av ett federalt konvent som består av parlamentsledamöterna och lika många representanter för delstaterna i förbundsrepubliken.
Köhler fick 613 av de 1.223 avgivna rösterna. Att han blev omvald genom majoritet redan i första omgången ses som en seger för Kristdemokraterna. Socialdemokraternas kandidat hade inte en chans. Deutsche Welle analserar vad presidentvalet betyder, Germany looks ahead to September’s election:

Omedelbart efter omröstningen gjorde kristdemokratiske förbundskanslern Angela Merkel ett gemensamt uttalande tillsammans med CSU:s och liberalernas partiledare där man såg valutslaget som en signal till gemensam framgång i höstens parlamentsval. Merkel sa att valresultatet visade “att det vi ville skulle hända hände, tillsammans, och inte var för sig.”

Inför presidentvalet hade nämligen Kristdemokraternas systerparti i Bayern CSU och liberalerna slutit upp bakom Horst Köhler, medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och De gröna förde fram var sin presidentkandidat.
Många ser de borgerligas gemensamma agerande i presidentvalet som indikation på att Kristdemokraterna vill avsluta den nu sittande “stora koalitionen” med Socialdemokraterna, och istället skapa en borgerlig regering.
Det är rätt. Framför allt av demokratiska skäl. Det är inte bra om de två regeringsalternativen går samman och omöjliggör möjligheten för väljarna att byta regering. Var ska då oppositionen ta vägen?
(För övrigt en viktig fråga för EU, där man inte heller kan sparka verkställande makten, vilket förklarar det låga valdeltagandet.)
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen