Islamistisk regeringsombildning i Turkiet

Det har i svenska medier talats tyst om att Turkiets premiärminister Erdogan i fredags genomförde en omfattande regeringsombildning där de islamistiska tendenserna förstärkts.
Den islamistiska doktrin som kallas Milli Görüş, ungefär: Nationella perspektivet, utvecklades på 1970-talet. Genom en rad partibildningar sökte man makten och ledaren Erbakan blev Turkiets förste islamistiske premiärminister 1996 men tvingades avgå året därpå.
Nuvarande premiärminister Erdogan bröt sig ur denna rörelse och hävdade att AKP var ett moderat muslimskt parti. Det var med denna taktik han vann de två senaste valen.
Men efter förluster till mer islamistiska partier i de senaste lokalvalen, bytte AKP och Erdogan i fredags skepnad, rapporterar Yusuf Kanli i Hurriyet Daily News:

En gång i tiden, när AKP anklagades för att vara ett islamistiskt parti med förankring i Nationella perspektivets doktrin … tog partiledaren Recep Tayyip Erdoğan avstånd från denna rörelse och förklarade: ”Vi har förändrats och utvecklats. Vi har tagit av oss (Nationella perspektivets) tröja. Vi är ett nytt demokratiskt parti”.
Nu råder konsensus, såväl inom AKP och oppositionspartier liksom bland politiska bedömare, att det regerande AKP efter fredagens regeringsombildning åter tagit på sig Nationella perspektivets tröja, [samtidigt som Nationella perspektivets arkitekt] Erbakan reste till Teheran på inbjudan av Hizbollah.

Doktrinen ”Nationella perspektivet” är islamistisk och som sådan antivästlig, antijudisk och mot globalisering. Erdogan har till ny utrikesminister utsett statsvetaren Ahmet Davutoglu som varit inriktad på att Turkiet mer ska stärka banden till den muslimska världen än till EU.
Se mer i AFP: Turkish PM announces major cabinet reshuffle, new FM. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen