Iran trappar upp med krigsfartyg på internationellt vatten

Det är inte bara Nordkorea som visar sin militärt aggressiva sida: också Iran demonstrerar att man är på offensiven. Reuters rapporterar i Iran sends warships to Gulf of Aden – navy

Iran har sänt sex krigsfartyg ut på internationellt vatten … för att visa sin förmåga att konfrontera varje utländskt hot, sa deras chef för flottan på måndagen …
Admiral Habibollah Sayyari, citeras av statskontrollerade nyhetsbyrån ISNA, gjorde deklarationen fem dagar efter det att Iran sa sig ha testskjutit missiler med en räckvidd på 200 mil, vilket innebär att Israel och amerikanska baser finns inom räckhåll.
”Iran har sänt sex krigsfartyg till internationellt vatten i en historisk och oöverträffad manöver av den Iranska flottan”, sa Sayyari inför en grupp officerare.

Samtidigt avvisar Irans president alla propåer från världssamfundet om att avbryta det neukluära program vars avsikt förmodas vara att tillverka kärnvapen, Iran’s Ahmadinejad rejects Western nuclear proposal:

Irans president Mahmoud Ahmadinejad avvisade på måndagen ett förslag från västländer om att ”frysa” det neukluära arbetet i utbyte mot att inga nya sanktioner införs, och han avvisade alla förhandlingar.

Han syftade på att USA, Kina, Ryssland, Tyskland och Storbritannien för några veckor sedan sa att man var beredd att inbjuda Iran till ett möte för att finna en diplomatisk lösning på striden kring det neukluära programmet.
Därmed visar Ahmadinejad fingret åt president Obama, som redan i valrörelsen förra året lovade att — utan villkor — sätta sig ner och prata med regimen i Teheran.
Världssamfundet framstår alltmer impotent. Skurkstater som Iran och Nordkorea gör precis vad de vill och inget händer.
Är det något som ökar spänningarna i världen är det just detta: skurkregimer som tror att man kan agera utan att det får några konsekvenser.
Under president Bushs tid var antalet krig i världen det lägsta på 50 år. Vi får nu se om den utvecklingen bibehålls, eller om krig och konflikter ökar när världssamfundet demonstrerar sin svagsinthet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen