1 maj ur mina ögon – Skansens Dag II

Jag brukar kolla in Socialdemokraternas förstamajtåg med egna ögon, normalt genom att ta en fika på uteservering utmed marschvägen. I år tog jag dock några bilder till bloggen.
Wanja Lundby-WedinOm jag ska recensera stämningen och intrycket, så associerar jag till Skansen. Det här är en del av Sverige, helt klart. Men det är från en svunnen tid. Vajande röda fanor, marschmusik och politiska slagord känns inte direkt som 2000-tal. Som nostalgisk kick måste jag erkänna att jag gillade dagens tåg med Wanja Lundby-Wedin i spetsen. Ungefär på samma sätt som jag gillar ånglok. Det är intressant kulturhistoria, men med föga relevans för dagens verklighet.
Plakat okänt
.
Alla var inte lika intresserade av att visa sitt plakat trots att man gick i tåget på Kungsgatan…
.
.
.
Indonesien måste lämna Asche!Många krav handlade om konflikter ute i världen. Här lyder kravet: ”Indonesisk kolonialism måste villkorslöst lämna Acheh!”
Erkänn folkmordet på syrianer 1914-18.
Och här krävs:

”Erkänn folkmordet
på syrianer 1914-18”
.
.
.
.
.
Svenska medier imperialismens hantlangareNågot udda var budskapen: ”Eritrea på rätt väg” och ”Svenska medier imperialismens hantlangare”. Detta för mediernas kritik mot Eritrea som håller Dawit Isaak fängslad. Jag undrar om Socialdemokraterna delar budskapet på dessa plakat.
PersonvalskampanjEtt nytt inslag i majtåget var personvalskampanj av LO-ombudsmannen Olle Ludvigsson som står som 2:a på S-valsedeln efter Marita Ulvskog inför EU-valet.
.
.
Traditionella budskapMer traditionella budskap var
”Vårt val – kollektivavtal”,
”Riktiga rotavdrag, Nu! Renovera miljonprogrammet!”
och ”Samma lön oavsett kön”.

Till talkörerna hörde de inte så klatschiga: Sverige behöver en socialdemokratisk regering!
I övrigt var det tomt på aktuell politik. Det var nog detta som fick mig att tänka på Skansens Dag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , demokrati, Sverige, historia, samhälle, statsskick, , , , )

Rulla till toppen