Thorbjörn Fälldin fyller 83 idag

Åren går. Men minnena består. Så här på Thorbjörn Fälldins 83-års dag vill jag tipsa om Sveriges Radios arkiv, där exempelvis hela statsministerduellen inför riksdagsvalet 1982 finns att lyssna på: Hulkdebatten mellan Fälldin och Palme.
Efter debatten i Kalmar 1 september för snart 27 år sedan kom Fälldin att i pressen kallas ”Hulken” eftersom han som regerande statsminister låg illa till i opinionsmätningarna, men i debatten visade stor kraft och energi som pressade Olof Palme på defensiven.
Fälldin lyfte Centerpartiet från drygt 10 procent i opinionsmätningarna till 15,5 procent på valdagen. Nu räckte inte det till en tredje mandatperiod för de borgerliga, men S vann med knappare marginal än väntat.
Så här löd inledningarna för dem båda. Olof Palme (S) började:

– I många år hade Sverige en socialdemokratisk regering. Nu har de borgerliga partierna i sex år haft chansen att visa vad de duger till. Nu kan man jämföra. Och den första fråga man bör ställa sig är, har vi det bättre idag än för sex år sedan? Vi vet svaret. De flesta har i viktiga avseenden fått det sämre. Reallönerna har sjunkit. För vanliga löntagare har priserna stigit så mycket snabbare än lönen, att på sex år mer än en månadslön gått förlorad.

Lägg märke till att Palme här stulit Ronald Reagans (!) retorik. Det var Reagan som i presidentvalet två år tidigare bad väljarna ställa sig frågan om de hade det bättre nu än för fyra år sedan.
Statsminister Thorbjörn Fälldin (C) inledde annorlunda:

– Innan vi går in på den svenska polemiken som hör debatter till, så är det angeläget att påminna om den internationella situation som bildar bakgrund till den interna svenska politiska debatten.
– Det viktigaste för alla människor, det är att få leva i fred och frihet, och där respekten för de mänskliga fri- och rättigheterna gäller. Det är därför vi måste ge det polska folket vårt stöd i deras krav på militärdiktaturens ersättande med en demokratisk utveckling.

Ett antal månader innan debatten hade kommunisterna med general Jaruzelski i spetsen infört undantagstillstånd i Polen och försökt krossa den fria fackföreningsrörelsen Solidarność. Dess ledare Lech Walesa satt fängslad nära den Sovjetiska gränsen när Fälldin och Palme möttes.
Gissa vem jag anser mest statsmannamässig…
Se mer om Thorbjörn Fälldin. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen