Thatchers finansminister dömer ut krishantering

Den brittiske finansministern som under Margaret Thatchers ledning, Nigel Lawson, sänkte skatterna går i Daily Telegraph till hårt angrepp på nuvarande Labourregering som föreslår höjda marginalskatter, från ett tak på 40 procent till 50 procent, This return to high tax will only deepen our debt:

När jag i mars 1988 avskaffade marginalskatten, som då sträckte sig upp till 60 procent av inkomsten, ovanför 40 procentsnivån (tillsammans med ett antal andra skattesänkningar, alla i en statsbudget med överskott), var det före New Labour var uppfunnet. Så det var föga förvånande, men tragiskt, att gamla Labour visade sådant motstånd mot förslagen att de avbröt mig med gap och skrik: det är den enda budgetpresentation i parlamentet där finansministern blivit avbruten på detta sätt.

Under Tony Blairs premiärministertid ändrades ingenting i Thatchers ekonomiska politik, vilket förklarar varför Blairs “nya Labour” kunde vinna tre val. Blair var bättre på att förvalta Thatchers arv än de konservativa.
Men nu bryts det mönstret. Premiärminister Gordon Brown har återvänt till gamla Labour och deras skattehöjarpolitik. Därför är det intressant att höra Nigel Lawson göra jämförelsen.
Thatchers liberala politik hade enorm effekt, både ekonomiskt och psykologiskt, på det brittiska samhället. Det var under 1980-talet som Storbritannien gick från att vara ett av väst-Europas fattigaste länder till att bli ett av de rikaste.
Nu bryter alltså Brown med denna framångsrika epok.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen