Tea Party-demonstrationer över hela USA

Över hela USA hålls idag, på sista deklarationsdagen, en massiv protest mot skatter och slöseri med offentliga medel. Se NBC i Anti-tax ‘tea parties’ being held across U.S., AFP i Anti-Obama ’tea party’ protests mark US tax day och lokala TV-stationer som Fox Orlando i ”Tea Parties” protest gov’t spending.
I Wall Street Journal skriver Glenn Reynolds i Tax Day Becomes Protest Day:

Jag talade med en organisatör för Knoxville’s Tea Party som sa att inga ”professionella politiker” skulle tillåtas att hålla tal. Han menade att skatteprotesten inte är riktad mot Obama specifikt, utan att det handlar om en anti-etablissemangsprotest. Jag har hört liknande tongångar från andra organisatörer i andra städer. Vänsterkritiker kommer troligen att försöka avfärda dessa Tea Partyn som partipolitiska, men de är något av post-partipolitik över den ilska som protesterna manifesterar.
Naturligtvis kommer budskapen att skifta. Det finns inga nationella regler och lokala organisatörer kan agera som de vill. Och detta är den goda och den dåliga nyheten för demokratiska partiet. Det är ingen republikansk kampanj. Det är en folklig manifestation. Men en massrörelse med vanliga människor som anser att deras röster inte hörs, bådar inte gott för partiet som positionerat sig själva som en agent för hopp och förnyelse.

Det är intressant att folk engagerar sig utanför partipolitiken — och särskilt när det är emot skatter. Tea Party anspelar ju på att amerikaner vägrade betala brittiska skatter och tullar på exempelvis te. I en aktion 1773 kastade Bostonborna telaster från fartygen i hamnbassängen hellre än att betala skatt. Aktionen kom att kallas Boston Tea Party, och blev starten på frigörelsen från Storbritannien.
Förhoppningen med dagens protest är att befria medborgarna från för höga skatter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen