Pirater ska dö, inte bli rika

Det är så typiskt när svenska medier blåser upp de somaliska piraternas tugg sedan en amerikansk kapten — för en hjälpsändning med livsmedel — fritagits. Piraterna hotar med att “hämnas”! (SVD tar upp det på förstasidan. Ekot har det som toppnyhet)
Oooooohhhh. Svenska medier vet inte till sig av indignation. Upptrappat våld. Varför skulle man frita gisslan? Hade inte världen varit så mycket fredligare och trivsammare om de somaliska piraterna fått fortsätta kapa fartyg, ta besättningar som gisslan och som tack för den otroligt humanistiska insatsen tilldelas stora lösensummor och göra dem rika?
Varför lägger sig svenska medier platt för våldet? Varför sympatiserar man med mördande mullor, galna terrorister och kriminella pirater?  
Varför sviker journalistkåren konsekvent och systematiskt rättsstaten och kraven på lag och ordning?
Piraterna är kriminella och deras verksamhet ska stoppas. Att frita gisslan är bara en helt rimlig åtgärd i ett civiliserat samhälle. Eftersom piraterna använder våld, är det rimligt att de får smaka på sin egen medicin.
Vad hade journalisterna sagt om kriminella börjat ta stockholmare som gisslan i tunnelbanan? Hade man då ifrågasatt att polisen får gisslan fri och oskadliggör de kriminella? Hade SVD och Ekot haft inslag med innebörden att återkommande gisslantaganden i tunnelbanan måste få fortsätta eftersom insatser för att stoppa fenomenet kan innebära våld?
Nej. När ska något större medieföretag våga stå upp för demokrati, rättsstat och vanliga människor? Finns det inte en enda beslutsfattare i mediebranschen som har stake nog att slänga ut flummet och rapportera det som alla vet är moraliskt rätt och rimligt: kriminalitet är inte tufft utan något som hotar det ordnade samhälle som vanliga människor vill leva i.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen