Nya israeliska regeringen har tillträtt

Med 69 röster för och 45 röster emot godkände Israels parlament Knesset igår kväll den nya regeringen.
Premiärminister Benjamin Netanyahu motsatte sig Ariel Sharons tillbakadragande från Gaza 2005 och hade gräsrötternas stöd i Likud, vilket tvingade partiledaren och premiärministern Sharon att lämna partiet och starta det nya mittenpartiet Kadima. Så här i efterhand har Netanyahus hökaktiga kritik vunnit respekt i takt med att Hamas tagit över Gaza och attackerat Israel med mer än 10.000 missiler in över gränsen från Gaza.
Vice premiärminister är en politisk nykomling, Moshe Yaalon, men med militär auktoritet som landets tidigare ÖB. Han var också emot tillbakadragandet från Gaza. Han gick inför valet i februari med i Likud.
Som försvarsminister fortsätter Arbetarpartiets partiledare Ehud Barak. Han har haft en mjukare framtoning och gjorde som premiärminister år 2000 allt för att komma till fredsavtal med palestinierna. Som tack fick han ny intifada och terrorvåg, vilket gjorde att israeliska folket tappade allt förtroende för honom och Arbetarpartiet. En del tror att Barak genom att ingå i Netanyahus regering för alltid marginaliserat Arbetarpartiet, det som under årtionden varit Israels statsbärande parti.
Utrikesminister blir Avigdor Lieberman, sovjetisk-moldavisk invandrare och partiledare för nationalistpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt hem). Svenska medier beskriver honom som extremist, men han ingår alltså i en koalitionsregering med Arbetarpartiet. Och mittenpartiet Kadima försökte utverka fortsatt regeringssamarbete med partiet efter valet i februari. Svenska medier har av någon anledning väldigt lätt för att utmåla judar som extremister. Lieberman är till exempel mindre uttalad motståndare mot en tvåstatslösning än Netanyahu.
För att Netanyahu skulle kunna bilda regering fick han lova Arbetarpartiet att respektera och fullfölja ingångna avtal och processer som startats av den förra Kadima-ledda regeringen.
Och historien visar att det är de mest hårdföra israeliska politiska ledarna som har auktoritet nog att göra upp om fred. Exempelvis var det ju Menachem Begin som slöt fred med Egypten. Under Arbetarpartiets storhetstid var han länge illa ansedd som stridslysten Likudledare. Men det var han som slöt det fredsavtal som visar att det går att skapa uthållig fred i Mellanöstern.
Så här ser hela listan på den rekordstora regeringen ut, med 30 ministerposter. Av listan framgår fördelningen mellan partierna som ingår i höger-vänsterregeringen:
1. Premiärminister – Benjamin Netanyahu (Likud)
2. Utrikesminister – Avigdor Lieberman (Israel vårt hem)
3. Försvarsminister – Ehud Barak (Arbetarpartiet)
4. Finansminister – Yuval Steinitz (Likud)
5. Inrikesminister – Eli Yishai (Shas)
6. Bostadsminister – Ariel Atias (Shas)
7. Inrikes säkerhetsminister – Yitzhak Aharonovitch (Israel vårt hem)
8. Justitieminister – Yaakov Neeman (Likud)
9. Utbildningsminister – Gideon Saar (Likud)
10. Vice premiärminister, strategiska frågor – Moshe Yaalon (Likud)
11. Vice premiärminister, underrättelsefrågor – Dan Meridor (Likud)
———
12. Minister för reionalt samarbete – Silvan SHalom (Likud)
13. Minister för transporter – Israel Katz (Likud)
14. Minister för kommunikation – Moshe Cachlon (Likud)
15. Minister för kultur och sport – Limor Livnat (Likud)
16. Minister för miljö – Gilad Arden (Likud)
17. Minister utan portfölj – Yoel Edelstein (Likud)
18. Minister utan portfölj, informationsfrågor – Michael Eitan (Likud)
19. Minister utan portfölj – Benny Begin (Likud)
20. Minister utan portfölj – Yossi Peled (Likud)
21. Minister för infrastruktur – Uzi Landau (Israel vårt hem)
22. Minister för integration – Sofa Landver (Israel vårt hem)
23. Minister för turism – Stas Miseznikov (Israel vårt hem)
24. Minister för handel o industri – Benjamin Ben-Eliezer (Arb.partiet)
25. Minister för välfärd – Yitzhak Herzog (Arbetarpartiet)
26. Minister för minoritetsfrågor – Avishai Braverman (Arbetarpartiet)
27. Minister för jordbruk – Shalom Simhon (Arbetarpartiet)
28. Minister i premiärministerns kansli – Meshulam Nahari (Shas)
29. Minister för religionsfrågor – Ya’akov Margi (Shas)
30. Minister för forskning – Daniel Hershkovitz (Judiskt hem)
Se mer: AFP i Israel parliament approves Netanyahu govt, AP i A look at key members of Israel’s new government, Y-Net i Netanyahu names Likud ministers, Earth Times i BACKGROUND: Israel’s Netanyahu government, Fox News i Israel’s New Leader Promises ’Full Peace’ With Muslim World.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,
, , , , , , , , , )

Rulla till toppen