Låt inte glas-i-maten-larmen påverka inköpen

Massmedierna borde lägga av med att stort slå upp varje rapport om glasbit i matförpackning. Konsumenter och restauranger bör inte gripas av panik. Nerikes Allehanda har rätt i dagens ledare, Se upp med förhastade slutsatser:

Glasbitarnas uppträdande på fel ställe ger en snabblektion om förloppet hos en liten panikunge av den här typen i mediesamhället. Det är en obehaglig tanke, som vi tidigare konstaterat, att få glas i sin nygrillade kycklingfilé men risken är mycket liten. Det gäller vid sådana här tillfällen att bibehålla lugnet och försöka behålla proportionerna …
Nu har till exempel flera storkök, sjuhus, personalrestauranger i Skåne och Stockholm beslutat att sluta laga kycklingrätter. Bland annat det stora Södersjukhuset i Stockholm. Det är knappast sakligt motiverat eftersom riskerna är så små. Det måste ha hänt tidigare, med så många portioner, att det upptäckts olämpliga saker i maten.

Oavsett vad förklaringen eller förklaringarna är finns ingen anledning att låta nyhetsrapporteringen styra konsumtionen. Särskilt inte om det skulle visa sig vara terrorsyfte som är motivet. Att inte låta sig påverkas av hot är bästa receptet för att förhindra nya angrepp.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen