Jacob Zuma en ny Robert Mugabe?

Sydafrika gav under Nelson Mandelas ledning hopp om framtiden. Men ledargenerationerna efter honom har visat sig vara extremt svaga, inkompetenta och väldigt lockade av korruption. Med den nye ANC-ledaren Jacob Zuma, som med största säkerhet vinner Sydafrikas presidentval på onsdag, är nu också de medborgerliga friheterna hotade.
Oppositionsledaren Helen Zille, partiledare i liberala Democratic Alliance, säger till Svenska Dagbladet, Zille går ut hårt för att hejda Zumas ANC:

Demokrati handlar däremot om att begränsa politikernas makt och att tvinga dem till ansvar. Sydafrika får inte bli ett nytt Zimbabwe.

Men risken är stor att Sydafrika blir ett nytt Zimbabwe med Jacob Zuma. Han liknar på många sett grannlandets despot. Zuma har ingen respekt för yttrandefrihet och grundläggande demokratiska rättigheter. När jag ser Zuma kommer jag att tänka på Robert Mugabe, ja, även Idi Amin. En gränslöst vulgär person helt utan tyglar, som om han för makten kan göra precis vad som helst.
Nu är Sydafrika ett mer utvecklat land än Uganda, men titta på vad Mugabe ”lyckats” göra med Zimbabwe — förvandla ett rikt och blomstrande land till en svältande soptipp.
Afrika har aldrig varit fattigt på rikedomar. Det Afrika alltid varit fattigt på är ansvarsfulla stater med konstitutioner som håller maktgalningar i schack och som ger företagandet rimliga villkor att uvecklas. Det är Afrikas öde. Nu kan det land som mest liknat en mogen statsbildning falla ner i ett svart hål.
Eller som Dagens Nyheter skriver i dagens ledare, Mot en osäker framtid:

Språkbruk och tonläge ger obehagliga diktatorsvibbar. Och det gäller både Jacob Zuma och hans anhängare.

Se också: Kommer Sydafrika att gå Zimbabwes väg? (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen