Ja tack till politisk TV-reklam

I torsdags skrev TV4-direktören Gunnar Gidefeldt en debattartikel i Resumé:

Håll utkik i rutan, för ett par veckor innan valdagen kommer åtminstone ett par partier visa sin tv-reklam i TV4!

Och i går skrev Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund på DN-Debatt:

Vi Kristdemokrater har bestämt oss för att som första svenska parti presentera vår politik och nå väljarna genom tv-sänd politisk information. Vi kommer att nyttja den möjlighet som TV 4 nu öppnat för.

Skepticismen mot TV-reklam är dock stor i Sverige. I radions samhällsmagasin Godmorgon världen (c:a 53 min in i bandet) nu på söndagmorgonen avvisade alla tre i ”panelen” TV-reklam som temperaturhöjare i EU-valet.
Men jag håller då hellre med Sydsvenskan som i dagens ledare skriver:

Som första parti tänker Kristdemokraterna möta väljarna genom politisk reklam i en stor svensk TV-kanal … Det är klokt och modigt av KD … Sverige har politik. Sverige har TV. Sverige har reklam. Då är det rätt logiskt att Sverige har politisk TV-reklam.

Utöver denna realism finns också ett annat skäl: Partier som använder TV-reklam kommer att avslöja något av sin identitet och förmåga. Och managemant-kompetens i att välja rätt reklambyrå, som Dagens Media diskuterar.
Det är mycket svårt att nå ut med politiskt budskap på 30 sekunder. Kommer partiernas reklam att bli intetsägande och tråkig eller kreativ och framåt? Bara den frågan är för mig mer spännande än det mesta inför EU-valet 7 juni…
Men även en dålig reklamfilm, speciellt så här när allt är nytt, kan bli en ”snackis” och skapa den uppmärksamhet som politiker är i så stort behov av.
Politiker har ju halkat ner rejält över kändislistorna som istället flockas av Robinson-ditt och Idol-datt. Politikerna måste slå sig in i mediebruset igen. Reklam-TV är en väg. Här har ju partierna total kontroll över budskapet och det intryck man vill ge sig själva.
Mer synliga politiker är bra för demokratin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen