Islams inbördeskrig: därför piskar talibanerna kvinnor

Är det till dessa talibaner president Obama vill lämna makten i Afghanistan och Pakistan, undrar Jim Hoagland i sin kolumn i Washington Post, The War Within Islam, och hänvisar till filmen som cirkulerat världen senaste veckan med en offentlig piskning av en 17-åring kvinna i den del av Pakistan där talibanerna av regeringen tillåts styra.
httpv://www.youtube.com/watch?v=UbrkTeVJlnQ&NR=1
Hoagland skriver:

Den senaste strategiska översynen från officiellt amerikanskt håll, liksom i akademisk litteratur och oräkneliga debattartiklar, framhåller att oroligheterna i de otillgängliga landsbygden i Afghanistan-Pakistan bottnar i våldsam nationalism, regionens uråldriga krigartradition, misslyckande med statsbyggande och pånyttfödelsen av jihadistisk terrorism.
Men denna video påminner oss om en annan drivande kraft som ofta negligeras och förminskas i analyserna och kommentarerna: strävan hos pakistanska och afghanska män att behålla makten att göra vad de vill med sitt kvinnfolk. Det är frågan om det finns någon viktigare rekryteringsgrund för talibanerna och andra islamska extremiströrelser.
Att se denna video borde krävas av dem som nu ger rådet till president Obama att förhandla med talibanerna i syfte att säkra ett successivt tillbakadragande [av västerländska styrkor] från Afghanistan, och som självsäkert hävdar att 70 procent av talibanerna är villiga till ”försoning”.

Hoagland påpekar vad konflikten handlar om, eftersom många i politiska korrekthetens namn glömt det:

Scenerna på filmen är fångade i Swat-dalen — en region som styrs av talibaner sedan Pakistans regering i februari överlämnade makten istället för att fortsätta striderna där — och förmedlar sin egen kulturella replik på Obamas försök att sträcka ut en hand till den muslimska världen. I sitt tal i Turkiet förra veckan förklarade han att USA inte är i ”krig mot islam”.
Presidenten har rätt — i en begränsad uttolkning av orden. Kampen mot al-Qaida och dess bundsförvanter är inte ett krig mellan religioner, mellan en monolitisk kristenhet och en samlad islamsk värld. Men det är ett religiöst krig till sin innebörd och sitt ursprung. Fundamentalistiska islamska sekter har format sin kamp i heliga termer och avser att förgöra sin religions mer moderata värderingar och uttryck. Det är inte ett krig mot islam, men ett krig inom islam. Vilken sida som vinner har enorma konsekvenser för hela världen.

Det är oroande att president Obama inte tycks förstå dessa distinktioner. Lika lite som mainsterammedierna gör det. Att tillmötesgå fundamentalisterna stärker deras ställning på mer moderata inriktningars bekostnad.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , Vita huset, , , , , , , )

Rulla till toppen