I debatt med Cecilia Malmström i Studio Ett

Lyssna på P1 nu kl 17.00. I Studio Ett kommer jag att delta i diskussion med europaminister Cecilia Malmström om svenska folkets extremt låga intresse för europaparlamentsvalet.
UPPDATERING kl 17.15 (lyssna på inslaget): Jag är för idén om en europeisk union, det hann jag inte med att säga. Men jag är, som framgick, mycket starkt kritisk till att EU inte lever upp till det mest fundamentala kravet för en demokrati: att vi väljare ska kunna välja bort sittande makthavare och tillsätta en opposition med annan inriktning. Ska unionen gå åt höger eller vänster? Ska det bli större centralism eller mer av federalism?
Vi väljare ska kunna utkräva ansvar av makten, men det sker inte i det europaparlamentsval som ska hållas i juni. Hur vi än röstar kommer EU:s makteliter att fortsätta som om väljarna inte fanns.
Om tiden hade räckt, var meningen att vi skulle fått frågan om vi ska gå och rösta 7 juni. Mitt svar hade då blivit:
— Huvudalternativet är sofflocket. Men som demokrat vill jag försöka finna ett skäl till att rösta – därför kommer jag att leta efter en kandidat som lovar att röja runt i parlamentet och inte gå i maktens ledband. En sådan kandidat kan jag tänka mig att ge en personröst. Mer än så kan jag som väljare inte påverka unionen.
Cecilia Malmström vill höja valdeltagandet genom att “visa” vad EU gör. Men det är inte information som saknas. Det är väljarnas makt som fattas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen