Ett nytt USA? Knappast.

I Dagens Nyheter jublar man på ledarsidan över Barack Obamas första 100 dagar, Ett nytt USA. Man hävdar att de inneburit ett ordentligt brott mot Bush. Hur manifesteras det då? Jo:

… presidenten har uttryckligen sagt att en kärnvapenfri värld är möjlig.

Svulstigt vänsterpladder har ersatt det fokus på demokrati och frihet som George W Bush hade. Och istället ska väst fjäska för totalitära regimer i FN. För att uppnå “fred” vill väl DN ge upp yttrandefriheten också hos oss. Vi kanske också ska avskaffa demokratin på sikt, så att Iran inte längre behöver uppleva sig som så ensamt…
Det är horribelt att DN i en huvudledare om internationell politik inte nämner demokrati och mänskliga rättigheter, för att istället tala om en folkrätt som ger diktaturer rätt att förtrycka sina medborgare.
Men artikeln speglar mer ledarredaktionens naiva världsbild än verklighetens USA. Barack Obama har låtit Bushs ledning i Pentagon, med försvarsminister Robert Gates i spetsen, sitta kvar. Vita husets säkerhetsrådgivare heter James Jones och är fyrstjärnig maringeneral som utförde uppdrag åt Bush. Man kan knappast tala om en ny politik om presidenten behåller befattningshavare från företrädaren.
Det gäller att skilja på hur saker och ting sägs på presskonferenser, och vad som i verkligheten händer.
Jag vet inte varför DN har ett så starkt behov av att hävda att “allt är nytt”. Men jag kan gissa: på det sättet döljer man sin egen reträtt från ohållbara ståndpunkter. Det är inget annat än spel för gallerierna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen