En vision för Europa, med militära muskler

Borås Tidning refererar ett företagsbesök i staden av EU-kandidaten Abir Al-Sahlani (C). Hon tillhör de få som vågar ta ut svängarna, eller som tidningen skriver på ledarplats, Var finns EU:s visionärer?

Abir Al-Sahlani sticker ut från mängden, inte bara för att hon har sina rötter i södra Irak. Hon är liberal, värnar om den personliga integriteten och vill se ett gränslöst Europa i ett parti där EU-skepticismen fortfarande är relativt utbrett.
Dessutom vill Al-Sahlani att EU intar en tydligare roll på den världsscenen. Unionen bygger på goda värderingar som demokrati, mänskliga rättigheter och jämlikhet, men den mjuka makten måste ha en skarp udd. Fredens union ska ha möjlighet att tvinga fram fred på andra håll med militära medel.
I en debatt där visionerna oftast lyser med sin frånvaro är det bra att någon lyfter fram den ursprungliga tanken med unionen som ett fredsprojekt. Men tanken på ett gemensamt kraftigt försvar ser i nuläget ut att vara mycket långt borta.

Snacka om att ta budskapet om EU som fredsprojekt på allvar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen