‘Bloggar förvärrar övervakningssamhället’

Ett annorlunda perspektiv på hoten mot den personliga integriteten står Filip Adamo för, som hos Newsmill skriver, Bloggarnas skvaller gör att kändisar inte vågar gå ut:

Nu skriver vi 2009 och övervakningsamhället är tillbaka. Denna gång är det vi medborgare som bevakar varandra globalt. Vi har blivit ett universellt medborgar-Stasi med Internet som både avlyssningsutrustning och mobb. Fiende eller vän; det ser du först ute på Internet …
Snart är hemmet den enda frizon vi har kvar. Din lunchkamrat kan tydligen vara intressant för någon att twittra om. Fikar du med kompisarna och en bloggande apa tycker du ser töntig ut smygtags en bild och läggs ut. Innan du ens druckit upp kaffet.
Och vi alla deltar i detta. Vi skrattar rått åt töntarna som fikar. Plötsligt diskuteras på jobbet vem som lunchat med vem. För det är kul med skvaller, det är kul att håna folk.

Ja, lillebror/lillasyster ser dig! Jag tycker det ligger en viktig poäng här. Många bloggar ser sig stå i främsta ledet för den personliga integriteten genom att motarbeta FRA, Ipred och allt vad staten nu hittar på.
Men det är dags för lite självkritik. Är det verkligen rätt att sprida skvaller om enskilda personers privatliv?
Själv försöker jag leva efter devisen att inte göra mot andra det jag inte vill att andra ska göra mot mig. Därför avstår jag från att håna eller kritisera enskilda personligt, för att istället hårt och skoningslöst debattera i sak, där argument står i fokus.
Jag tror alla som skvallrar borde ta sig en funderare på vad som bör publiceras offentligt på nätet och vad som borde förbehållas en mindre bekantskapskrets. Annars blir man en del av det övervakningssamhälle man säger sig vara emot.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen