Alliansen hycklade mindre än de rödgröna

Radions ekoredaktion uppmärksammar i dagens sändningar den mediebevakning som de borgerliga fick sedan de i opposition inlett samarbetet i Alliansen 2004, och jämför med den bevakning som socialdemokratiska partiet får nu sedan man startat trepartisamarbete i opposition, Sahlin får mer negativ press än Reinfeldt:

Bilden av Mona Sahlin i medierna är betydligt mörkare än den var för Moderaterna, när de var i opposition.  Det visar Ekots genomgång.

I en intervju ger statsministern sin syn på ekots genomgång, Uppgörelser gav bra press, tror Reinfeldt:

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att han lyckades bättre i medierna, jämfört med Mona Sahlin, när han var i opposition för fyra år sedan därför att han gjorde uppgörelser med de andra tre borgerliga partiledarna, som medierna kunde berätta om.

Ja, så enkelt är det. Alliansen tog fram dussintals med rapporter, överenskommelser och program där man enades om gemensam politik. Har Socialdemokratin och de rödgröna tagit fram ett enda program med gemensam syn på någonting? Det är bara prat. Eller som medieforskaren Kent Asp säger till ekot:

Professor Kent Asp tror inte att förklaringen är att journalisterna motarbetar Socialdemokraterna. Felet ligger hos partiet, säger han.
– Orsaken i huvudsak ligger hos partiet och Socialdemokraterna själva, det är deras egna tillkortakommanden och nästan självmål som är huvudorsak till den här bilden.
Kent Asp säger att Socialdemokraterna begått allvarliga misstag i flera år. Från Göran Perssons försök att tysta partiets EMU-motståndare [inför] folkomröstningen 2003, till turerna kring samarbetet med vänsterpartiet i höstas och nu AMF-affären med Wanja Lundby-Wedin.
– De har staplats på varandra, och ganska obegripliga taffligheter från ledarskapet hos Socialdemokraterna, säger Kent Asp.

Tack och lov ger kompetens utslag i mediebevakningen. Den som sköter sina kort väl kan undgå kritik som drabbar den makthavare som gör bort sig.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen