Alkoholförmynderi är fel väg

Sveriges Radio P1 har under alla år haft en närmast alkholfobisk hållning i väggarna och nu har man startat en ny kampanj för mer av förbud, regler och inskränkningar, den här gången via Kaliber, Ekot och P1-morgon. Senast nu på morgonen fick en författare dundra ut att hundratusentals barn mår dåligt för att föräldrarna super, och att lösningen är att halvera alkoholkonsumtionen!
Alla ska skuldbeläggas!
Det är alkoholfobikernas strategi. När en motdebattör påpekade att 95 procent kan ta ett glas eller två utan att det blir problem, dundrade författaren att det är inte de som tar ett eller två glas som är problemet. Jaha. Men varför ska då alkoholkonsumtionen halveras?!
Alla ska sluta smaka vin, öl och whiskey (som jag själv föredrar) därför att några få har problem.
Detta är galenskap. Logiken innebär att om det finns några som är flygrädda, ska ingen få flyga.
Nykterhetsivrarna är helt fel ute. De ska koncentrera sig på de som HAR problem. Inte på den enormt berikande kultur som alkoholen utgör för flertalet.
Helsingborgs Dagblad tar upp den nygamla vinklingen om sambandet brott och alkohol, De flesta slår till i fyllan:

Uppgifter om spritens förfärliga baksidor brukar väcka krav på hårdare restriktioner. Allt från sämre tillgänglighet på Systemet till hårdare krav på krogars öppethållande, på hårdare tag mot langare, bättre kontrollen vid tullfiltren brukar föras fram.
Samtidigt vet vi att sådant ger marginella effekter. Starksprit, vin och öl finns överallt i samhället. De som absolut vill få tag i alkohol kan det i regel utan alltför stora besvär. Insmugglade drycker och hembränt finns där att få.

Och det tidningen, liksom P1, glömmer är att dömda också till stor del har psykologiska problem och personlighetsstörningar. Det är alltså inte alkoholen som gör dem brottsbenägna, utan deras problem som gör att de tar till alkohol. Dessa människor ska naturligtvis ha vård, inte alkohol.
Men detta har ingenting alls med övriga människors alkoholkonsumtion att göra.
Nykterhetsivrarna måste sluta tala om att sänka den totala alkoholkonsumtionen om de ska bli tagna på alllvar. Detta budskap leder till förmynderi som vi aldrig kan acceptera. Det är riktade insatser mot riskgrupper som ska ske. Det är här man ska sätta in alla krafter och all energi, inte på medelsvensson som tar ett glas vin eller en whisky.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , )

Rulla till toppen