Tingeling-krisen sätter vissa spår

Krisen i relationerna mellan Sverige och Ryssland efter Melodifestivalens satiriska pausunderhållning är över. Tingeling-krisen är enligt ryska ambassadören ”utagerad” som det heter på diplomatspråk. Några slutsatser kan man dock dra, så som Nerikes Allehanda gör i dagens ledare, Rysk ambassad skapade en ”Tingeling-kris”:

Projektledaren för schlagerfestivalen blev så förskräckt att han skickade blommer till ryska ambassaden, vilket naturligtvis tolkades som en ursäkt … [N]og är det tankeväckande att en stormakts ambassad mullrar mot ett satiriskt inslag – och får en av projektledarna inom SVT att skicka blommor till ambassaden …
Var ”Tingeling” smaklöst? Kanske. Det var en spegel av våra egna fördomar, snarare än av verklighetens Ryssland. Men det ryska uttalandet var i så fall än mer smaklöst. Att placera oliktänkande på mentalsjukhus var en beprövad metod i det kommunistiska Sovjetunionen.

Men det är ju skönt att krisen är över. Då kanske vi inte behöver räkna med ett ryskt Georgien-anfall före Eurovisionsslagerns internationella final i Moskva…
Okej. Mer seriöst visar denna incident vilket temperament den ryska regimen har. Och den insikten borde göra även den svenska oppositionen intresserad av ett svenskt militärt försvar. Tingeling-krisen borde sätta vissa spår i svensk politik.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen