Tillåt gårdsförsäljning av vin & alkohol

Det statliga förmynderiet är långtifrån över i Sverige. Politiker och myndigheter anser inte att medborgarna kan ta eget ansvar, utan behandlas som barn. Mentaliteten finns kvar i ny alkoholutredning.
Svenskar klarar absolut inte av att köpa en flaska vin eller cider på den gård där drycken har producerats utan att omedelbart bli raglande alkoholister. 
Några ledarsidor reagerar, tack och lov. I Expressen skriver Johannes Forssberg, Lär av Finland:

Många hade hoppats på att alkoholutredningen, som presenterades i går, skulle tillåta gårdsförsäljning. Så blev det inte. Utredaren Anita Werner anser att det inte vore förenligt med Systembolagets försäljningsmonopol. Hon har tydligen inte varit i Finland. Där har man både gårdsförsäljning och alkoholmonopol. Där är politikerna tillräckligt nyktra i skallen för att inse att om det är något som inte hotar monopolet, så är det några ynka gårdssålda flaskor.

Smålandsposten skriver i Öppna för gårdsförsäljning:

Det är alltså svårt att se en koppling mellan gårdsförsäljning av exempelvis starkcider eller vin och ökat alkoholmissbruk. Marknaden utgörs snarare av konsumenter som efterfrågar närproducerat och som också är beredda att betala extra för det. Frågan har också bäring på den matturism som jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vill utveckla … Utgångspunkten för ett nej till gårdsförsäljning är att Systembolaget fortsatt bör ha ensamrätt till detaljhandelsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Men Systembolaget hotas av helt andra ­faktorer än kämpande smakentusiaster som i all sin småskalighet förädlar äpplen och druvor om inte vete.

Förmynderi förstör inte bara glädjen i livet, det förstör möjligheterna att utveckla ekonomin. Måtte Alliansregeringen släppa på det klåfingriga översitteriet när frågan går från utredning till proposition.
Se också: Expressen i Åke vill sälja vin direkt från gården och svenska Wester vin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen