Storebror tar fram munkavlen

Idag presenterade Pär Ström vid Den Nya Välfärden en ny rapport: Storebror tar fram munkavlen. I den går han igenom hur olika europeiska länder försöker filtrera internet, alltså censurera hemsidor som av politiker anses farliga för medborgarna att kunna läsa.
Det blir en otäck lista som tydligt visar att det är ett sluttande plan mot diktatur man ger sig in på om man börjar tala om att inskränka friheten att söka information på nätet.
Vägen till det slutna och censurerade samhället är kantad av goda ambitioner. Det börjar med en vilja att filtrera sådant som redan är olagligt. Men om man väl har öppnat lagstiftningen för att censurera internet, dyker allehanda andra skäl från maktens sida att strypa informationsfriheten upp. Turkiet, som strävar efter EU-medlemskap, filtrerar internet just för att uppnå inskränkningar av den politiska debatten.
Pär Ström lyfter fram en viktig fråga: internetfiltrering som ett nytt hot mot yttrandefriheten. I den här YouTube-filmen låter han några personer komma till tals:
httpv://www.youtube.com/watch?v=YQSnFUmgTQk
Bland de medverkande: president John F Kennedy, Agneta Lindblom Hulthén, ordförande Journalistförbundet, Advokat Percy Bratt, ordförande i Svenska Helsingforskommittén, bloggaren Henrik Alexandersson, IT-entreprenören Jon Karlung, Justitiekansler Göran Lambertz.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen