Protektionismens spöke

Ett spöke vandrar genom den europeiska unionen, skriver Sydsvenska Dagbladet. Protektionismens spöke:

När jobben försvinner, skatteintäkterna minskar, tillväxten blir negativ, finansmarknaden mer eller mindre går i stå och oroliga väljare kräver åtgärder är det lätt att glömma varför EU bildades, det blir svårt att hålla fast vid principerna.
Det är i kärva tider som sammanhållningen prövas. Det är då solidariteten är viktigare än någonsin.
Att snävt se till egna kortsiktiga intressen riskerar att på längre sikt göra alla fattigare. Risken är att protektionism möts med mer protektionism. Det gäller inom EU såväl som i ett globalt perspektiv.

Ja, EU-ledarna har inte lyckats skapa trygghet i uppslutning kring frihandel, det som borde varit självklart för unionen. Det visar hur svagt EU är. Till och med unionens allra innersta kärna blir omedelbart ifrågasatt av stora medlemsländer så fort konjunkturerna viker.
Hur svag och skör är den Europeiska unionen, egentligen? Om man inte kan avvisa protektionism i Frankrike, kan man naturligtvis inte avvisa protektionism någon annanstans. Då är EU meningslöst. Ett korthus som rasar så fort det ställs på prov.
Jag tycker det är skamligt att medlemsländernas regeringschefer inte bättre lyckats stå upp för frihandel och öppna gränser. Helgens toppmöte borde naturligtvis läxat upp franske presidenten Sarkozy rejält. Men som vanligt kryper hela EU för Frankrike. Det inger inte respekt. EU är väl större än Frankrike?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen