Partier behöver TV-reklam för att uttrycka image och identitet

Politiskt korrekta miljömuppar har gått upp i limningen sedan TV4 inbjudit riksdagspartierna att köpa reklamtevetid inför Europavalet i juni. Varför? Det är ju som Expressen påpekar i dagens ledare, Räds inte reklamen:

På nätet har ju för övrigt många av partierna, bland annat Miljöpartiet, egna YouTube-kanaler där de lägger ut sina budskap i filmform. Varför stormar inte de gröna mot politisk filmreklam på nätet om sådan nu är så farlig?
Demokratin skulle knappast hotas av politikerna började synas i reklamavbrotten. Men det skulle kunna föra något gott med sig. Om åsiktsreklam lyckas få upp deltagandet i Europaparlamentsvalet kommer Miljöpartiet kanske på bättre tankar.

En aspekt jag vill tillägga är att de politiska partierna har tappat väldigt mycket av det medieutrymme de fick för bara 20 år sedan. Då var partierna auktoriteter som tillfrågades, idag har den rollen övertagits av myndigheter som bedriver egen politisk opinionsbildning. (För mig är det obegripligt att politiker abdikerat och låter sig utkonkurreras av byråkrater som lever på skattemedel.)
Därför syns partierna betydligt mer sällan för människor som inte är överdrivet samhällsintresserade. Partiernas image och identitet har också tunnats ut eftersom de ideologiska striderna är mindre heta och alla har samlats i mitten.
Effekten finns i alla länder, och vi såg den i höstens amerikanska presidentval. Där lyckades kandidaterna ändå entusiasmera väljarna genom att skapa sig profiler och image om vilken sorts politiker de är. Detta skedde i huvudsak genom korta videor på internet, exempelvis YouTube. Man följde reklamfilmens format — kort, slagkraftigt, tydligt — även om många filmer aldrig sändes i TV. Filmerna väckte ändå stor uppmärksamhet och formade valrörelsen.
Jag tror de svenska partierna också behöver förtydliga sin identitet hos väljarna. Och då är reklamfilmsformatet utmärkt. Här finns både ljud och bild att använda. Eftersom det kräver intelligens och känsla för att kunna säga något vettigt på 30 sekunder eller en minut blir filmerna också ett mått på partiernas vitalitet och potens. Aspekter som blir allt viktigare för att kunna vinna val när de ideologiska skillnaderna är små.
En smart reklamfilm förmedlar inte bara partiets budskap, utan signalerar också att avsändaren har det som krävs för att vinna.
Så vad säger Miljöpartiets upprördhet över politisk reklamfilm om det egna partiet, egentligen?
(Andra om , , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen