Irak sex år senare: seger för frihet över tyranni

Årsdagen för inledningen på invasionen i Irak, 20 mars 2003, har passerat obemärkt. Varför? Därför att det nu går bra för Irak.
När intresset nu fokuseras på Afghanistan och Pakistan är insatserna i Irak en förebild. Såväl för Obama som européer. Ja, till och med DN har angett att Irak kan tjäna som exempel när man ska skapa säkerhet i Afghanistan.
Ändå har de flesta mycket, mycket svårt att erkänna att Irak, efter några tuffa år, är på rätt väg. En av så som uppmärksammar situationen är New York Post i dagens ledare, Iraq, six years on:

Du kan ha missat det mitt i all ilska över bonusar, men i fredags markerades sexårsdagen av starten på Irakkriget. Det är en händelse värd att uppmärksamma, eftersom Amerikas mission i Irak till slut ser ut att uppfyllas.
Ja, det kan ta flera år till innan historiker kan göra en mer slutgiltig bedömning av detta kontroversiella äventyr. Men det är inte för tidigt att bedöma framgångar och bakslag.
Vi vill redan nu slå fast att seger är så gott som säker, även om president Obama och andra kritiker av kriget inte kan förmå sig att säga det.
Uppdraget är genomfört: Saddam Hussein är borta och kan aldrig mer förtrycka irakiska folket, grannländerna eller resten av världen. Detsamma gäller otaliga antiamerikanska element, från Iran-stödda terrorister till al-Qaida i regionen … Irakier behöver inte längre frukta Saddams våldtäktsrum, tortyrkammare eller sadister i säkerhetstjänsten. Tillgång till basala tjänster, som drickbarat vatten, har ökat liksom mobiltelefoner och internetanvändning.

Och allmänna val har genomförts i flera omgångar, där moderata krafter har stärkts för varje valdag (se mer om lokalvalen tidigare i är: Stor seger för demokratin).
Och BBC hade idag ett inslag om att turism börjat utvecklas i Irak.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen