Neokonstervativt stöd för Obama om Afghanistan

Medan president Barack Obamas ekonomiska politik ifrågasätts, får han stöd för sin utrikespolitik av neokonservativa oppostionen. Exempelvis av Robert Kagan i Washington Post, Obama’s Gutsy Decision on Afghanistan:

Hatten av för president Obama. Han har fattat ett djärvt och korrekt beslut om Afghanistan. Trots att många av hans supportrar, och några av hans rådgivare, vill se antingen ett snabbt tillbakadragande eller en minimal terrorbekämpande strategi i Afghanistan, har presidenten meddelat att han istället utvidgar och fördjupar Amerikas insatser.

Det var igår som Obama i ett tal lade fram sin strategi för Afghanistan och Pakistan (se video med talet på Vita husets hemsida: A New Strategy for Afghanistan and Pakistan). Obama förklarade:

Så jag vill att amerikanska folket ska förstå att vi har ett klart och fokuserat mål: att splittra, avväpna och besegra al-Qaida i Pakistan och Afghanistan, och förhindra deras återkomst i något av dessa länder i framtiden. Det är ett mål som måste uppfyllas. Detta är ett åtagande som inte kan bli mer rättfärdigt.

Instämmer helt. President Obama verkar i utrikespolitiken inte ge efter för flumvänstern på samma sätt som i inrikespolitiken. Det är ju en stor lättnad att kunna konstatera detta.
Fundamentalismen har drabbats av ett svårt bakslag i Irak, som utvecklas mot demokrati istället för att vara en despotisk diktatur under Saddam Hussein eller ny maktbas för terrorism. Irak är ett strategiskt viktigare land att rädda undan despotism och fundamentalism, vilket George W Bush gjorde. Men problemen i Afghanistan och Pakistan återstår. Nu är det dags att tillämpa målen för Irak också här: slå ut extremisterna och trygga ländernas utveckling mot demokrati.
Det är ingen enkel uppgift. Men, som Bush sa i sitt andra installationstal, “bara därför att uppgiften är svår, är det ingen ursäkt för att låta bli att anta den”.
Obama lever upp till arvet efter Bush. Det är bra för världen.
UPPDATERING (kl 10.38): I natt visade samhällsprogrammet “Hannity’s America” i Fox News klipp från president Obamas tal igår och jämförde med klipp från uttalanden av president Bush:
httpv://www.youtube.com/watch?v=lGxffdq2p0s
Se mer i: DN1, Sydsvenskan, Dagen, Barometern. Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,, , , , , , , )

Rulla till toppen