Efter skattehöjarbeskedet: ger S upp kampen om mitten?

Många har förundrats över Socialdemokraternas skatteutspel, där man förespråkar höjda skatter. Visserligen talar man om att ”bara” höja för höginkomsttagare, men till de ”höga” räknas levnadsnivåer som inte är ovanliga inom medelklassen.
Per Gudmundson summerar i Svenska Dagbladets i dag, Sahlin utlovar skattechock:

En stor poäng finns dock med gårdagens besked från Mona Sahlin och Thomas Östros. Det verkar vara slut på tävlingen om mitten, slut på trianguleringen. Nu finns det två tydliga politiska linjer att välja mellan.

Med talet om höjda skatter återvänder Socialdemokraterna till det galna 1970-talet, då man ansåg att staten var svaret på alla frågor. Det börjar med återinförd förmögenhetsskatt. Men vi vet vad som kommer: återställare av jobbskatteavdraget vilket kommer att höja skatten — och minska nettolönen — för sjuksköterskor, byggarbetare och många andra med mer än en tusenlapp i månaden.
Det kommer att bli en intressant valrörelse nästa år. Hur många vill höja sin skatt och sänka sin nettolön? Hur många anser att staten har större nytta av lönen än de som utfört arbetet? Hur många vill att det ska vara mer lönsamt att leva på bidrag än att jobba?
Se andra tidningar: DNSydsvenskan, Corren. Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , .

Rulla till toppen