Inför kvällens duell Sahlin-Reinfeldt

Under kvällens direktsända debatt i SVT mellan statsminister Reinfeldt och oppositionsledare Sahlin kommer Aftonbladet att lyfta fram blogginlägg, bland annat från mig, med referat i realtid. Inför debatten har jag lovat beskiva mina förväntningar på de båda kontrahenterna.
Jag menar att Mona Sahlin måste vinna klart för att vända den nedåtgående spiral som hon hamnat i. Hur kan hon göra det? Ja, inte genom att fortsätta den taktik som S-ledningen använt hittills; att råskälla på Reinfeldt för passivitet fungerar inte. Upplägget gör bara att hon och Socialdemokratin framstår som stingsliga, osäkra, otrygga och därmed inte regeringsdugliga. 
Sahlin måste presentera ett tydligt eget program. “Vi borde göra så här: xxxxx.” Då kan hon framstå som både saklig och säker. Och Socialdemokraterna uppfattas som ett alternativ till regeringen — inte bara se ut som “wannabies” eller “hangarounds” som vill bilda regering, men saknar egen förmåga.
Detta är ju lättare sagt än gjort. Varje debattör kommer inte att ha så många minuter åt gången och då är det väldigt svårt att vara konstruktiv utmanare. Den lätta utvägen är att bara kritisera regeringen. Men gör hon det har hon förlorat.
Vad måste statsminister Fredrik Reinfeldt göra för att vinna? Han bör ju fullfölja det upplägg som visat sig så framgångsrikt: regeringen tar ansvar men tänker inte förhasta sig. “Vi rider ut den ekonomiska stormen bäst om vi har is i magen, analyserar läget löpande och sätter in åtgärder när de har möjlighet att ge effekt.” Han kan hänvisa till att han har reagerat mer offensivt än de flesta europeiska regeringar, och kommer att fortsätta så. Men det gäller att inte drabbas av panik — så som oppositionen gjort.
Jag tror den av debattörerna vinner som framstår som tryggast genom argument som övertygar tittarna att man har kontroll på läget, tillsammans med budskap som indikerar inlevelse i vanliga människors oro.
Detta är svårt. Trygghetsbudskapet kan lätt låta distanserat tillbakalutat och kyligt verklighetsfrånvänt i kristider. Och engagemang för de utsatta kan lätt låta populistiskt smörigt.
Duellen börjar kl 20.00 i SVT2.
(Andra om , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen